Stichting Buitengewoon Actieve Breinen  
Bezoekadres: Anna van Hannoverstraat 4 - unit I2.04 Postadres: Florence Nightingalelaan 84 's-Gravenzande

Herstel na het coronavirus

In december 2020 liepen onze coaches Peter en Margriet Pakvis het coronavirus op. Peter kwam in het ziekenhuis terecht en moest daarna revalideren. Margriet kreeg last van het Post Covid Syndroom en is nooit meer zo gezond geworden als voor de besmetting. Beiden zijn geraakt door de impact van deze ziekte. Peter en Margriet willen graag iets doen met hun ervaring van de besmetting, de fysieke beperkingen, de ziekenhuisopname en revalidatie. Daarom bieden we een programma voor (maatschappelijk) herstel, re-integratiebegeleiding en job coaching speciaal voor mensen die corona hebben gekregen en specialistische hulp nodig hebben om hun leven en/of werk weer op te kunnen pakken. 

Begin 2020 wisten we nog niets over het coronavirus en de impact daarvan op je lichaam en je leven. We wisten nog niets over de restklachten en hoe lang deze kunnen blijven hangen. Ook niet over hoe het is om in een ziekenhuis terecht te komen met een besmettelijke ziekte waar geen medicijnen of vaccins voor zijn. Om verzorgd te worden door mensen die volledig ingepakt en onherkenbaar zijn, die je niet mogen aanraken. Om daarbij geen of heel beperkt bezoek te mogen ontvangen. Inmiddels zijn de medische wetenschap en zorgverleners al wat wijzer geworden en ook wij als re-integratie-organisatie. We begrijpen dat voor veel mensen het leven niet zomaar opgepakt kan worden. Er is eerst hulp nodig, zowel fysiek als mentaal.

Na besmetting met het coronavirus, ook met een mild verloop, kunnen klachten blijven als: (ernstige) vermoeidheid, kortademigheid, geheugen- en concentratieproblemen, spier- en gewrichtspijn, regelmatig of chronische hoofdpijn/ migraine en/of slechter zicht. Ongeveer 18% van de mensen die besmet zijn, krijgen hiermee te maken. Restklachten kunnen in de loop van de tijd verdwijnen, maar ook verergeren. Een ziekenhuisopname maakt veel indruk door de quarantainemaatregelen en indrukken van medepatiënten. Daarna moet er fysiek gerevalideerd worden, waarbij intensiteit en duur per persoon verschillend verloopt. 

Naast het fysieke herstel is het ook verstandig om mentaal te verwerken wat je hebt meegemaakt en om te leren omgaan met de restklachten. Het is voor jou al moeilijk om met de onzekerheden om te gaan en met het feit dat je goede en slechte dagen hebt. Misschien moet je aspecten van jouw leven veranderen, van werk veranderen, andere keuzes maken, om gezond te worden en te blijven. Hoe maak je die keuzes? En hoe breng je familie, vrienden en je werkgever, de bedrijfsarts of uitkeringsinstantie op de hoogte van hoe het met je gaat en welke veranderingen er nodig zijn? Daarbij kun je tegen onbegrip aanlopen en ook nog mensen die "er een mening over hebben". Hierbij kunnen wij jou ondersteunen.

Als werkgever, arbodienst of instantie is het ook moeilijk inschatten hoe iemand herstelt van corona en hoe om te gaan met restklachten en veranderingen in het leven van de ex-coronapatiënt. Met onze ervaringsdeskundigheid geven we graag voorlichting en bieden we gerichte begeleiding aan jouw werknemer of cliënt.

Heb je interesse in voorlichting of begeleiding, neem contact met ons op via onderstaand formulier.

 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map