Project Bas

Vanuit eigen ervaring weet de bedenker van dit project, Jennifer Spitsbaard, wat de zorg voor een hond kan betekenen voor een mens die vecht voor een stabiel leven en een stabiele stemming.

Het verhaal van Jennifer

Ikzelf heb ADHD en de bipolaire I stoornis. Jarenlang werd mijn leven geregeerd door zware depressies, suïcidaliteit, manie's en psychoses. Totdat ik vier jaar geleden mijn hond Pepper kreeg. Ik was toen al een aantal jaren goed ingesteld op mijn medicatie en was in een vergevorderd stadium van mijn behandeling, maar helemaal goed ging het nog steeds niet. Ik beweer ook niet dat ik nooit meer dipjes ervaar, maar tegenwoordig zijn het dipjes en geen maandenlange depressies meer. Dit heb ik allemaal te danken aan Pepper. Door hem heb ik regelmaat en structuur gekregen, iets wat geen pil of psychiater kan. Als ik 's morgens wakker word en ik voel mij niet goed, moet ik er toch uit en naar buiten. Als ik dan toch met frisse tegenzin buiten sta voor een 'kort' rondje, merk ik halverwege het rondje dat ik alweer vergeten ben dat ik mij rot voelde en wordt het korte rondje al snel een lange wandeling. Pepper vrolijkt mij op en hoe beroerd ik mij ook voel, ik moet drie keer per dag naar buiten. Pepper helpt mij zelfs zo goed dat ik mijn therapie aan het afbouwen ben en ik momenteel nog maar eens in de vier maanden naar therapie ga. Pepper is mijn alles en de liefde van mijn leven. We zijn inmiddels zo goed op elkaar ingesteld dat als ik instabiel word, ik dat dan aan hem merk. En ook zijn onvoorwaardelijke liefde doet mij erg goed. Voor hem maakt het niet uit hoe ik mij voel of hoe ik erbij loop, hij is altijd blij om mij te zien en staat altijd voor mij klaar. Dit gun ik andere mensen en honden ook.

Per persoon zal de invloed verschillen, maar een aantal dingen zul je ervaren: Je moet opstaan om het dier uit te laten en te eten te geven, boodschappen doen, zorgen voor beweging en letten op de gezondheid van het dier, en ten slotte elke dag nog even naar buiten voor het slapen gaan. Ongemerkt krijgt jouw leven dus een gezonder ritme dankzij jouw hond.

Dit project wordt opgezet voor mensen die (bijna) hersteld zijn van psychische klachten en minimaal een half jaar stabiel zijn. Wij kiezen samen een volwassen hond (dus géén pup) waar je een klik mee hebt. Je leert hoe je het best met het dier kunt omgaan en hoe je de zorg voor jouw hond kunt inzetten voor jouw eigen gezondheid. Wanneer de hond bij jou gaat wonen, word je begeleid tot jijzelf en wij zeker weten dat jullie helemaal aan elkaar gewend zijn, het goed gaat met jouw hond en jouw stabiliteit verder verbetert.

Na het project houden we contact. We zorgen voor een vangnet en begeleiding is voorhanden zolang jij dat nodig hebt.

We hebben inmiddels afgesproken met Clinidogs dat zij de training van Jennifer, de honden en hun toekomstige baasjes verzorgen.

We hebben een wandeling in Den Haag georganiseerd op 13 mei 2018 vanaf Centraal Station, de uitgang aan de kant van het Mailieveld. Iedereen die wil meelopen met zijn/haar hond, is welkom. We hopen op een grote opkomst. 

Heb je interesse in dit project? Wil je meedoen? Vul het onderstaande formulier in met jouw vraag of motivatie

Wil je doneren speciaal voor de uitvoering van dit project?

Bijvoorbeeld voor de opleiding van Jennifer en voor de intensieve begeleiding van alle deelnemers en voor het inschakelen van de expertise van organisaties die de honden bemiddelen en trainen.

Dat is geweldig, hartelijk dank!

Klik hier